לפני שאתם מחפשים ממונה בטיחות בעבודה, אולי כדאי לדבר על זה ולהבין מה באמת מביא ממונה בטיחות ואיך הוא יכול לעזור לכם לנהל את העסק בביטחון אליו אתם שואפים. בעבר, היה מוגדר ממונה בטיחות כשמשהו שניתן לפסוח עליו, עם השנים וכמובן חוק הבטיחות השתנו הכללים ונכון להיום כל ארגון המעסיק מעל 50 עובדים לא פוסח על תפקיד זה. מה חשיבותו של האדם שיכול להשיב את השקט ואת הביטחון גם לסביבת העבודה שלכם? איך אתם בבחירה אחת יכולים לשמור על בטיחותם של העובדים או העוברים ושבים במפעל?
כפי שהבנתם, המחוקק חוקק שמירה על בטיחות ובריאות עובדים במקום עבודה. בעל המקום מחויב מהחוק הזה לשים את השיקולים הכלכליים בצד ולא לקפח חיי עובדים על חשבון חסכון כזה או אחר. נכון להיום ממנת המדינה מערך יקר שמטרתו להגדיל מודעות באשר לבטיחות בסביבת עבודה ועל זה נדבר במאמר הבא.
מה אומר החוק מאז שנת 1996 ועד היום?
החוק קובע ומפרט את הבטיחות בעבודה כדלקמן: הוא למעשה מחייב לאתר מפגעי בטיחות בסביבת המשרד או המפעל. חשוב לבנות תכנית שנתית לניהול בטיחות במקום עבודה, ליישם וכמובן להעביר את הכללים לממונים במפעל. כמו בכל מקום, גם כאן מחויב הארגון בסיקור סיכונים אותו יעשה ממונה בטיחות לצד המנהלים וכל השאר. אין זה אומר כי המערך על הבטיחות יהיה אחראי לבד על שלומם ובטיחות המפעל ומכאן שגם העובדים והמנהלים ייקחו בכך חלק- המטרה? למגר מצבים מסוכנים ולמנוע כמה שיותר מחדלים העלולים לגרום לעיתים לפגיעות קשות ואף מוות כפי שכבר קראתם בעיתונות ושמעתם בכלי התקשורת לא פעם.
מה צריך לדעת ממונה הבטיחות?
הוא צריך לוודא כי המתקנים, כלי העבודה והציוד כשירים ולא יפגעו בעובדים ובסביבה. לצד הדברים הללו הוא חייב לעמוד לצד דרישות החוק ואף להאציל סמכויות על ההנהלה כי תבצע אותם. הרעיון הוא להפחית כמה שיותר נזקים, לוודא כי כל האמצעים כשירים ונכונים להפחתת הנזקים לא משנה איך, העיקר, למתן את הנזקים או האסונות שהיו מתרחשים לולא היו מרכיבי ביטחון ממוקדים. במקרים של תאונות עבודה, חשוב ביותר למנוע מראש תאונה נשנית וחוזרת באמצעות חקירת תאונה, העלאה בכתב של הממצאים והמסקנות וצעדים שימנעו הישנות של תאונות נוספות. במסגרת זו, יש ליידע את העובדים גם בממצאים של התאונות ומה גרם לכך- כך למעשה יספק לעצמו ממונה הבטיחות עוד כלי למתן את התאונות או התרחישים הבלתי צפויים והבלתי נעימים המתרחשים בארגון.